Wanneer moet je bellen bij Rhesus

Het Belang van de Rhesusfactor Tijdens je Zwangerschap - Verloskundige Lelystad

In de reis naar het moederschap speelt de rhesustest een cruciale rol. Verloskundige Lelystad licht toe wat de rhesusfactor inhoudt, de reden voor deze test tijdens de zwangerschap, en de implicaties ervan voor jou en je ongeboren kind.

Definitie van de Rhesusfactor

Een sleutelaspect van prenatale zorg is het analyseren van je bloed voor zowel je bloedgroep als de rhesusfactor. Dit eiwit, aanwezig op rode bloedcellen, classificeert je als rhesus-positief (85% van de bevolking) of rhesus-negatief, afhankelijk van de aan- of afwezigheid ervan.

Het Belang van de Rhesusfactor Test

De compatibiliteit van de rhesusfactor tussen jou en je baby is essentieel. Een discrepantie, waarbij jij rhesus-negatief en je baby rhesus-positief bent, kan leiden tot de ontwikkeling van antistoffen in jouw lichaam die de rode bloedcellen van je baby aanvallen.

Antistofvorming

Antistoffen vormen zich niet onmiddellijk. Ze ontstaan wanneer bloedcellen van de baby tijdens de bevalling in jouw bloedbaan terechtkomen. Bij een eerste zwangerschap vormt dit zelden een risico, maar bij volgende zwangerschappen kunnen er complicaties optreden.

Rhesusziekte Uitgelegd

Rhesusziekte ontstaat wanneer je lichaam de rode bloedcellen van je baby aanvalt, wat kan resulteren in geelzucht door bilirubine-accumulatie. In ernstige gevallen kan lichttherapie of een bloedtransfusie voor de baby noodzakelijk zijn.

Preventie van Rhesusziekte

Voor rhesus-negatieve moeders wordt in week 27 van de zwangerschap een bloedtest herhaald. Indien bevestigd dat de baby rhesus-positief is, volgt rond week 30 een preventieve rhesusprik, en opnieuw kort na de geboorte, om antistofvorming te voorkomen.

Wanneer Contact Opnemen

Het is van essentieel belang om direct contact op te nemen met Verloskundige Lelystad bij fysieke trauma's tijdens je zwangerschap, aangezien deze invloed kunnen hebben op de rhesusfactor en de gezondheid van je kind.

Conclusie

De rhesusfactor is een belangrijk aspect van je zwangerschapszorg. Door middel van tijdige diagnose en interventie kunnen we potentiële complicaties voor jou en je baby voorkomen. Voor vragen of meer informatie over de rhesusfactor of gerelateerde zwangerschapskwesties, neem gerust contact op met Verloskundige Lelystad.

Liefs,

Verloskundigen Lelystad

Adres: Badweg 21, 8223 PA Lelystad
Telefoon: 06 42 61 01 99
www.verloskundigenlelystad.nl